Tomtemössa / Gnome hatEnglish further down.
Hittade på en mössa. Den är så lätt att göra och blir så bra i passformen att det blivit ganska många stickade. De senaste bilderna hamnar längst ner på sidan. Gör gärna en egen, mönstret är jättelätt och om man vet hur man gör en provbit och mäter fram huvudstorlek så är det inte svårt att räkna ut ungefär hur stor den ska vara, oavsett vilket garn man använder.

Så här gör man till en 12 mån (3 mån):

Jag använde garnet Freja i två färger, men vilket annat liknande garn fungerar bra. Gärna med alpackaull så blir det mindre kliigt. :) Ett set strumpstickor 3½.
80 (76) maskor. Sen är det ganska lätt att räkna upp till större, bara öka med fyra maskor vilket ger ungefär 1½ cm större omkrets.
Sticka fyra varv 2r, 2a för resåren, eller fler varv om det känns bättre.
22 (18) varv slätstickning och randa gärna med flera färger, lite hur som helst. Det är bra om den raka delen av mössan är minst 10 cm.
Minska fyra maskor jämnt fördelade över nästa varv (jag stickade ihop nr 2 och 3 på varje sticka) och minska likadant vart tredje varv tills 8 maskor är kvar på stickorna. Maska av och fäst trådar.

Garnet jag använt är rätt elastiskt, så storlekarna kan variera.

Knit it like this for about a 1 year old (3 month):

Use a yarn in sport weight. And a lot of pretty colours! A set of dp needles 3½ mm or US4.
Cast on 80 (76) stitches. You can easily make it bigger in circumference by adding four stitches at a time.
Four (or more) rows of knit2, purl2 for the rib. After that about 22 (18) rows of stockinette stitch, adding up to about 10 cm (4 inches) from start.
For the decreasing make 4 knit2together evenly spaced on the next row. Then three straight rows. Repeat these four rows until 8 stitches remain, taking care to place the k2tog above the previous. Cast off.Det här var den första, den var inte populär... Fast sen blev den hur bra som helst, när han väl vant sig.

  

Andra färger, andra ränder. Till en liten tjej. Och med matchande halsduk.Ännu en. Storlek 3 mån. Mottagarinnan ville hellre äta.Killen har fått en i ull också. Jättevarmt garn som heter Natura (Marks & katten) och innehåller alpacka. Mumsigt! Killen gillar den!En som blir julklapp. Ena randen enfärgad, den andra i ett garn som självrandar.En till min lilla systerdot. Ena randen enfärgad, den andra i ett garn som självrandar.Två stycken jag fått betalt för att göra. :) Garnet heter Plus+ och färgerna är brungrå och rosa med glitter. Storleken är lite större än förr, fler maskor och längre bit rätstickning utan minskning. Jag tycker de blev väldigt fina! Synd att inte glittret syns på bilden...

Tillbaka